ابزار دقیق, سنسور التراسونیک

سنسور التراسونیک

سنسور التراسونیک

سنسور التراسونیک چیست ؟

التراسونیک به معنی مافوق صوت هست و یکی از انواع سنسور های بدون تماس هست .این سنسور به امواج صوتی حساس بوده و ساختار آن از یک منبع ارسال کننده ی صوت و یک گیرنده تشکیل شده است .این سنسور در انواع مختلفی تولید می شود.

 

سنسور های التراسونیک به سه دسته کلی تقسیم بندی می شوند:

1- سنسورهای التراسونیک آینه دار :

با قرار دادن یک رفلکتور در رنج عملکرد سنسور موجب ایجاد موج برگشتی می شود .

 

2- سنسورهای التراسونیک بدون آینه :

مدل بدون آیینه حالت استاندارد سنسور هست.

 

3- سنسورهای التراسونیک رو به رو هم

در این نوع سنسور قرار گرفتن جسم بین فرستنده و گیرنده موجب تغییر حالت در گیرنده می شود .

 

ما با صدا احاطه شده ­ایم . تاخیر زمانی بین ارسال و شنیدن صوت معمولاً تحت عنوان اکو شناخته می شود.

اندازه گیری سطح به روش اولتراسونیک نیز از این اثر استفاده می­کند . اندازه گیری مداوم سطح توسط سنسور التراسونیک غیر تماسی بر اساس اصل زمان پرواز است . تجهیزاتی که از تکنولوژی اصل زمان پرواز استفاده می کنند به طور مداوم سطح را در مخازن و سیلوها اندازه گیری می کنند. بیایید نگاهی دقیق­تر به نحوه کار این روش اندازه گیری داشته باشیم .

یک کریستال پیزوالکتریک در داخل ترانسدیوسر، سیگنال الکتریکی را به پالس اولتراسونیک تبدیل می­کند . پالس های التراسونیک ساطع می­شوند و در برخورد با سطح سیال، ​​منعکس شده و دوباره توسط سنسور دریافت می­شوند . فاصله بین سنسور التراسونیک و سطح سیال را می توان با اندازه گیری این زمان پرواز محاسبه کرد .

امواج التراسونیک، امواج مکانیکی هستند . پالس های التراسونیک به صورت پیزو الکتریکی تولید می­شوند و با تغییر چگالی بین هوا و سیال، از سطح سیال منعکس می­شوند . مدت زمانی که توسط ترانسمیتر بین ارسال و دریافت سیگنال، اندازه گیری و تحلیل می­شود ، رابطه مستقیمی با فاصله بین سطح سنسور و سطح سیال دارد .

 

ریزپردازنده روی برد ترانسمیتر سطح اولتراسونیک با استفاده از فرمول زیر فاصله تا سطح سیال را محاسبه می­کند :

فاصله = (سرعت صوت در هوا x تأخیر زمانی) / ۲

 

هنگامی که سنسور با یک مرجع معمولا پایین مخزن برنامه ریزی می شود سطح مایعات توسط ریزپردازنده محاسبه می­شود .

معادله اساسی برای محاسبه سطح مخزن عبارت است از :

سطح = ارتفاع مخزن – فاصله

 

پردازش داخلی اکو در ترانسمیتر می تواند به دستگاه اجازه دهد تا سطح مایعات و جامدات و دوغاب ها را حتی در مخازن باریک، دارای انسداد یا متلاطم را نیز تعیین کند . سنسور های سطح التراسونیک در بالای مخازن نصب شده و برای اپلیکیشن های استاندارد ساده ، هم برای مایعات و هم برای مواد جامد، ایده آل و مناسب هستند .

 

حداقل فاصله اندازه گیری (Xm) :

 ویژگی مشترک در تمام ترانسمیتر های سطح اولتراسونیک است . این یک محدوده کوتاه در مقابل سنسور است که دستگاه اولتراسونیک نمی­تواند در آن اندازه گیری کند .

 

حداکثر فاصله اندازه گیری (XM) :

طولانی ترین رنج در شرایط ایده آل که دستگاه می تواند در آن اندازه گیری کند . هیچ اندازه گیری فراتر از این فاصله امکان پذیر نیست .

 

ترانسدیوسر محاسبات را برای تبدیل فاصله حرکت موج برای اندازه گیری سطح در مخزن انجام می­دهد . فاصله زمانی بین ارسال سیگنال صوتی و دریافت اکوی بازگشتی آن از سطح مستقیماً با فاصله بین ترانسدیوسر و محصول موجود در مخزن متناسب است . سیال بالای محصول موجود در مخزن معمولاً هوا است . اما می تواند برخی گاز های دیگر یا بخار باشد . این ابزار زمان حرکت سیگنال های پالسی را به سمت سطح بازتابنده و بازگشت آن ها را اندازه گیری می­کند . این زمان متناسب با فاصله سنسور تا سطح خواهد بود و می تواند برای تعیین سطح محصول در مخزن استفاده شود . این اصل اساسی در قلب فناوری اندازه گیری اولتراسونیک نهفته است و در معادله نشان داده شده است :

فاصله = (سرعت صوت x زمان رفت و برگشت سیگنال) / ۲

 

این دستگاه های غیر تماسی در مدل هایی موجود هستند که می توانند خروجی خود مثلاً 4 تا 20 میلی آمپر را به پی ال سی یا سایر کنترلر ها راه دور منتقل کنند . دامنه فرکانس برای روش های اولتراسونیک در محدوده 15 تا 200 کیلو هرتز است . از ابزارهای فرکانس پایین برای کاربردهای دشوارتر استفاده می­شود مانند مسافت های طولانی تر و اندازه گیری سطح جامدات و آنهایی که فرکانس بیشتری دارند برای اندازه گیری سطح مایعات و مسافت های کوتاه تر استفاده می­شود .

 

در عمل برای استفاده از سنسور التراسونیک ، باید تعدادی از فاکتورها در نظر گرفته شود . که عبارتند از :

1-سرعت صوت در محیط (معمولاً هوا) متناسب با دمای محیط متفاوت خواهد بود . ترانسدیوسر ممکن است دارای یک سنسور دما برای جبران تفییرات دمای کاری باشد که باعث تغییر سرعت صوت و از این رو محاسبه فاصله می­شود که اندازه گیری دقیق تری برای سطح ارائه کند . جبران سازی دما برای در نظر گرفتن واریانس های یکنواخت دمای محیطی که صوت از آن عبور می­کند ارائه می­شود. سنسور دما در داخل سنسور التراسونیک قرار می­گیرد و سیگنال از طریق سیم کشی ترانسدیوسر به فرستنده ارسال می شود .

به صورت اختیاری ، می­توان از سنسور دمایی جداگانه به جای استفاده از سنسور دمای داخلی ترانسدیوسر برای خوانش دمای ورودی استفاده کرد . اگر قرار باشد دمای محیط صوت ثابت بماند، به جای استفاده از سنسور برای جبران سازی دما، ممکن است در هنگام پیکره بندی فرستنده دمای مورد نظر وارد شود .

2- وجود کف یا غبار روی سطح مواد می­تواند به عنوان جاذب صوت عمل کند . در بعضی موارد ، جذب ممکن است برای جلوگیری  استفاده از روش اولتراسونیک کافی باشد. برای افزایش عملکرد در مواردی که گرد و غباریا عوامل دیگر بر روی حرکت موج بر روی سطح مایع تاثیر می گذارد . برخی مدل ها می­توانند از یک راهنما در مسیر پرتوی ارسالی از ترانسدیوسر استفاده کنند .

3-تلاطم شدید مایعات می توانند باعث نوسانات در خوانش شود . استفاده از یک تنظیم میرایی در ابزار یا یک تاخیر پاسخگویی می­تواند به غلبه بر این مشکل کمک کند . فرستنده میرایی را برای کنترل حداکثر سرعت تغییر سطح ماده نمایش داده شده و نوسان سیگنال خروجی را فراهم می کند . میرایی همچنین سرعت پاسخ صفحه نمایش را کند می­کند ، به خصوص هنگامی که سطح مایع در حال آشفتگی توسط همزن ها هستند و یا مواد هنگام وارد شدن به مخزن در مسیر صوت قرار می­گیرند .

4- دامنه ی فرکانس برای روش های التراسونیک در محدوده 20 تا 200 کیلوهرتز است . از تجهیزات فرکانس پایین برای کاربرد های دشوارتر استفاده می­شود مانند اندازه گیری سطح جامدات و مسافت های طولانی تر و آنهایی که فرکانس بیشتری دارند برای اندازه گیری سطح مایعات و مسافت های کوتاه­تر استفاده می­شود . با افزایش فرکانس، امواج صوتی به فواصل کمتری منتقل می شوند و بلعکس، با کاهش فرکانس امواج صوتی به فواصل بیشتری منتقل می شوند . بنابراین، سنسورهای التراسونیک دوربرد در فرکانس های پایین بهتر و سنسورهای کوتاه برد در فرکانس های بالاتر بهترین عملکرد را دارند .

 

انتخاب سنسور التراسونیک

از آنجا که اولتراسونیک بدون تماس است ، حتی مواد ساینده یا خورنده را نیز می­تواند اندازه گیری کند . برای انتخاب ابزاری با حداقل و حداکثر رنج مناسب باید ارتفاع مخزن و هد روم نیز در نظر گرفته شود.

 

مزایای سنسور سطح التراسونیک

1- سنسور های التراسونیک به راحتی روی مخازن خالی یا مخازن حاوی مایع نصب می شوند .

2- تنظیمات ساده ­ای دارند و دستگاه هایی که دارای قابلیت برنامه نویسی روی صفحه دارند می توانند در عرض چند دقیقه کانفیگ شوند .

3- از آنجا که هیچ ارتباطی با محصول و قطعات متحرک وجود ندارد، دستگاه ها در واقع بدون تعمیر و نگهداری هستند . قسمت هایی که با سیال میانی مانند هوا در تماس است معمولاً یک فلوروپلیمر بی اثر و مقاوم در برابر خورندگی بخارات متراکم هستند .

4-ا ز آنجا که دستگاه غیرتماسی است ، اندازه گیری سطح تحت تأثیر تغییر در چگالی مایع، دی الکتریک یا ویسکوزیته قرار نمی­گیرد و عملکرد خوبی روی مایعات آبدار و بسیاری از مواد شیمیایی دارد .

5- تغییر در دمای فرآیند سرعت پالس التراسونیک را در هنگام گذر از فضای بالای مایع تغییر می دهد ، اما جبران کننده دمای داخلی، به طور خودکار این را اصلاح می کند .

6- تغییرات در فشار فرآیند بر اندازه گیری تأثیر نمی­گذارد .

 

معایب سنسور التراسونیک

التراسونیک به ندرت در جریان فرایند هیدروکربن بالادستی برای اندازه گیری سطح استفاده می­شود. این ممکن است در اپلیکیشن های اتمسفری استفاده شود . در برنامه هایی که مستعد تغییر چگالی بخار هستند ، باید از پین مرجع جبران کننده استفاده شود .

حداکثر فاصله اندازه گیری باید متناسب با فناوری بررسی شود. سنسور های التراسونیک به عنوان محدودیت فیزیکی  یه فاصله محدود شده دارند که نمی­توانند اندازه گیری قابل اعتماد داشته باشند. گرادیان بخار ، خلأ یا دما می تواند بر سرعت صوت تأثیر بگذارد و در نتیجه باعث اندازه گیری نادرست شود. وجود کف یا تلاطم سنگین روی سطح ماده اندازه گیری شده می تواند باعث اندازه گیری غیر قابل اطمینان شود .

 

لینک کانال تلگرامی فروشگاه گاماکنترل :

https://t.me/gamma_control

لینک اینستاگرام فروشگاه گاما کنترل  :
https://www.instagram.com/gamma_control

 

لوکیشن فروشگاه :

مشتریان کلید اتوماتیک زیمنس ، محصولات زیر را هم خرید کردند .

 

کلید حرارتی زیمنس 

بی متال زیمنس

معرفی سنسور

 

 

انواع سنسور التراسونیک به تفکیک کد فنی :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *